Wat is Osteopathie

 

Welkom.   Leuk dat u een kijkje neemt op mijn website. 

Misschien heeft u een vraag over osteopathie of wat osteopathie voor u of uw kind kan betekenen. 

Ik hoop dat u door de informatie op mijn website een stukje wijzer wordt. 

 Bij vragen kunt u mij altijd bellen of mailen. Ik sta u graag te woord en denk graag met u mee.  

Hartelijke groetjes, Eefje

----------------

Osteopathie is een manuele geneeswijze (werkt uitsluitend met de handen) die op zoek gaat naar de oorzaak van de klacht. Osteopathie is gebaseerd op uitgebreide kennis van anatomie, embryologie, neurologie en fysiologie.

Eén van de belangrijkste principes van osteopathie is dat het lichaam in zijn geheel wordt bekeken. Tijdens het onderzoek richt de osteopaat zich op de beweeglijkheid (mobiliteit) van alle structuren in het hele lichaam. Overbelasting, een ongeval, ziekte, operatie, stress of slechte voedingsgewoonten kunnen er toe leiden dat er bewegingsverlies en pijnklachten optreden in het lichaam.

De osteopaat onderscheidt in het lichaam drie bewegingssystemen die onderling met elkaar verbonden zijn:
• Het pariëtale systeem: het bewegingsapparaat: de botten, de spieren en de gewrichten van ledematen en wervelkolom.
• Het viscerale systeem: de inwendige organen met het omliggende bindweefsel, de bloedvaten en het lymfestelsel.
• Het cranio-sacrale systeem: het systeem van de schedelbotten, het  zenuwstelsel, de hersenvloeistof en de hersenvliezen.

Omdat deze systemen onderling met elkaar verbonden zijn, kan een oorzaak in het ene systeem symptomen veroorzaken in een ander systeem. Omdat de osteopaat uw lichaam als één geheel ziet, kijkt zij verder dan de klacht. Zij gaat op zoek naar de oorzaak  Hierdoor is het mogelijk dat de osteopathische behandeling zich richt op een andere plek dan waar de klacht zich bevindt.

Een osteopaat kan klachten verhelpen die al jaren spelen en die soms zelfs onoplosbaar leken. Vaak komt een osteopaat in beeld als een klacht hardnekkig blijkt. Als er bijvoorbeeld gezegd is: ‘met deze pijn moet u maar leren leven’.

Door de ‘zachte’ wijze van onderzoek en behandeling kan osteopathie effectief zijn voor een breed scala van klachten zoals: terugkerende rug- en nekklachten, slecht herstellende blessures, migraine, RSI, maag-darmklachten, klachten na een ongeval (whiplash), of tijdens en na de zwangerschap.

Ook baby’s en kinderen zijn een zeer dankbare behandelgroep en reageren vaak zeer positief.